5 sfaturi pentru un gazon senzațional

În momentul în care te muți la casă gazonul devine o parte esențială a locuinței tale și îți dorești să fie frumos, sănătos și, de ce nu, exact ca în filme sau pe lângă primărie :). Doar că exceptând cazul în care ești dispus să investești în role de gazon, pentru a ajunge la idealul pe care ți l-ai propus ai foarte mult de muncă. Ne pare rău că trebuie să îți dăm această veste, însă dacă vrei un gazon prin care să îți fie mai mare dragul să te plimbi desculț atunci trebuie să faci mai multe decât să arunci câteva semințe și să aștepți să crească.
Bineînțeles, plantarea este foarte importantă, iar în momentul în care faci acest lucru sfatul nostru este să alegi semințe de bună calitate. Dacă nu te zgârcești acum, ai toate șansele să te bucuri de un super gazon în câteva luni. Da, da, ai citit bine. Gazonul are nevoie de luni bune pentru a crește și de multă apă.
Din păcate, în timp ce crește gazonul, cresc și buruienile, iar dacă nu ai grijă riști ca acesta să fie complet acaparat de buruieni și, în timp, să dispară. Pentru a evita acest lucru, iată ce ai de făcut:
1. Fii atent la înălțimea la care tai gazonul
Când vine vorba despre gazon, acesta trebuie tăiat mai înalt decât ai crede deoarece iarna mai înaltă înseamnă rădăcini mai adânci și un gazon mai rezistent. Să descoperi înălțimea potrivită de tăiere poate fi complicat, însă noi am găsit acest ghid care s-ar putea să te ajute. Alternativa este să experimentezi puțin și să vezi care este dimensiunea preferată de gazonul tău.
Bineînțeles, pentru a asigura o tăiere eficientă a gazonului trebuie să te asiguri că ai o masină de tăiat iarba cu cuțite foarte ascuțite. Dacă iarba este tăiată și nu sfâșiată atunci gazonul va fi mai sănătos.
2. Folosește iarba tăiată ca și compost
Nu te grăbi să înlături iarba pe care abia ai tăiat-o dacă aceasta nu este prea multă. Mai bine las-o pe sol unde se va biodegrada și va adăuga nutrienți. Acest aspect este deosebit de important mai ales dacă solul nu este cel mai bogat în nutrienți. În plus, dacă înveți să produci compost, poți face acest lucru folosind inclusiv resturile din bucătărie.
Ceea ce este foarte important să înțelegi este că adăugarea compostului este una dintre cele mai simple metode de a-ți face iarba și toate plantele de grădină mai verzi. Alte beneficii ale compostului sunt:
- îmbunătățirea absorbției apei în sol
- eliberarea în timp a nutrienților și stimularea creșterii rădăcinilor
- reduce rata de apariție a bolilor venite din sol și a dăunătorilor
- reduce eroziunea solului
- reduce poluarea
- echilibrează pH-ul solului
- atrage insectele și micro organismele benefice solului
3. Udă gazonul în profunzime și mai rar
Fără apă din belșug nu ai cum să te bucuri de un gazon frumos și verde. Doar că nu este suficient să îl uzi din când în când, superficial. Pentru ca iarba să aibă rădăcini puternice și adânci este nevoie să uzi gazonul mai rar, însă în profunzime. Experții recomandă să acoperi gazonul cu 1 cm de apă o dată pe săptămână, metodă prin care acesta va rămâne verde chiar și în timp de secetă sau vreme foarte caldă. Bineînțeles, cantitatea de apă poate varia în funcție de factori externi precum condițiile meteo, tipul solului, specia de gazon pe care ai utilizat-o etc.
Dacă vrei să îți dai seama dacă folosești suficientă apă pentru gazonul tău, poți face un test simplu. Așează recipiente de plastic aleatoriu pe toată suprafața gazonului. În momentul în care în majoritatea s-a strâns 1 cm de apă ai udat gazonul suficient.
Bineînțeles, tipul acesta de test arată și eficiența sistemului de udat pe care l-ai instalat.
4. Aerisește gazonul
Știm, sună atât de dubios. De ce ai aerisi gazonul? Ei bine, în majoritatea cazurilor, gazonul este cea mai folosită zonă din întreaga curte. Simplul proces de tundere a gazonului duce la compactarea solului. Nici nu are rost să mai vorbim despre persoanele care au copii sau animale de companie. Datorită tuturor acestor factori, în timp, solul de sub gazon poate deveni foarte compact și nu mai permite plantelor să respire. Apa nu mai pătrunde în sol, iar nutrienții nu mai sunt absorbiți. mai mult, organismele benefice nu pot supraviețui într-un sol foarte compact.
Drept urmare, trebuie să aerisești gazonul, adică să faci mici găuri de aproximativ 5 cm adâncime în sol. Acestea asigură o circulare mai bună a aerului și un sol în care iarba poate grește în voie. Apa și nutrienții vor fi mai ușor de absorbit, iar micile organisme își vor putea face treaba.
Dacă suprafața acoperită de gazon este mare, atunci cel mai probabil vei avea nevoie de o mașinărie specială pentru a aerisi gazonul. Dacă dispui de o suprafață mai mică, poți utiliza unelte manuale. Indiferent de metoda pe care o alegi este esențial ca, o dată pe an, să aerisești gazonul.
5. Extermină în timp util buruienile
După cum spuneam la început, buruienile pot distruge complet gazonul, deci exterminarea lor este absolut necesară. Pentru aceasta poți încerca să le extragi pur și simplu, ceea ce se va putea dovedi imposibil de realizat 100%, sau poți utiliza diverse produse specializate de îndepărtare a buruienilor.
Unde găsești astfel de produse? În magazinele de specialitate, bineînțeles. Este foarte important să găsești exact produsele potrivite pentru a asigura supraviețuirea gazonului, dar dispariția plantelor dăunătoare.
Acestea ar fi sfaturile noastre, însă am descoperit și un canal de youtube care are mult mai multe informații privind îngrijirea gazonului. Se numește Ai iarbă? și îl găsești aici.
Dacă ai și tu tips and tricks pentru îngrijirea gazonului, lasă-le în comentarii. Și nu uita, sharing is caring!