7 soluții anti țânțari pentru casa ta

Odată cu vara au venit și țânțarii, iar acest aspect al sezonului cald nu ne încântă sub nici o formă. Mai mult, în ciuda a ceea ce spun autoritățile, țânțarii par din ce în ce mai rezistenți și nu dispar în urma stropirii cu diverse soluții chimice. Atunci ce îți rămâne de făcut? Pentru că, în mod clar, vrei să te bucuri de răcoarea serilor de vară într-un spațiu deschis, cum este curtea sau balconul. Ei bine, am pregătit astăzi pentru tine o listă de soluții anti țânțari pe care sigur vei vrea să le pui cât mai repede în practică.
1. Plante cu efect anti tânțari
Una dintre cele mai simple metode de a ține țânțarii la distanță de casa ta este să o înconjori cu plante aromatice care fac acest lucru. În plus, te vei bucura de aroma, culoarea, chiar și savoarea acestora deoarece unele dintre cele mai eficiente plante anti țânțari sunt plantele aromatice atât de folosite în bucătăria italiană: rozmarinul și busuiocul.
Dacă preferi să te înconjori cu plante cu flori, atunci sigur te vei bucura să afli că lavanda, regina nopții, iasomia, chiar și mușcatele au efect împotriva țânțarilor. Iar dintre plantele aromatice autohtone, poți cultiva mărar, cimbru, mentă, chiar și usturoi. Toate acestea vor face grădina sau balconul tău un adevărat colț de rai, ferit complet de tânțari.
Nu în ultimul rând, trebuie să menționăm citronella, una dintre cele mai eficiente plante anti țânțari. Aceasta este inclusă în compoziția a numeroase produse anti tânțari comercializate în magazin, însă plantată în ghiveci se poate dovedi mult mai eficientă. În plus, dacă decizi să cultivi citronella poți produce propria ta soluție ani țânțari utilizând frunzele zdrobite ale plante, apă și alcool. Trebuie doar să o ții la macerat 7 zile, să amesteci zilnic, după care o poți folosi. Fii însă atent deoarece soluția pătează.
2. Lampa anti insecte
Acest tip de produs este pe placul persoanelor care caută o soluție ce implică mai puțină muncă. Lămpile anti insecte utilizează o lumină ultravioletă ce nu este toxică pentru om pentru a atrage insectele, inclusiv țânțarii și le omoară instantaneu. Găsești genul acesta de lampă la orice magazin de bricolaj la prețuri destul de accesibile și folosind-o te poți bucura de seri lungi în curte sau pe balcon.
3. Lumânări anti țânțari
Dacă îți plac lumânările parfumate, vei adora această metodă. Tot ce ai de făcut este să aprinzi câteva lumânări parfumate înainte să ieși afară și să le lași să își facă efectul. Bineînțeles, dacă spațiul este mai mare ai nevoie de mai multe lumânări micuțe sau de câteva lumânări mai mari. Totuși, de acest aspect îți poți da seama doar experimentând.
Ce fel de lumânări țin țânțarii la distanță? Lista este foarte lungă, dar aromele cele mai eficiente sunt:
- citronella
- eucalipt
- lavandă
- scorțișoară
- anason
- mentă
- arbore de ceai
- lemongrass
- cedru
4. Lumina galbenă
Dacă preferi becurile cu lumină albă pentru că aceasta este mai puternică, ne pare rău să îți dăm această veste, însă lumina albă atrage mult mai mulți țânțari. Dacă vrei să faci casa ta cât mai puțin atrăgătoare pentru aceștia, înlocuiește becurile cu lumină albă cu becuri mult mai calme, cu lumină galbenă. Acestea nu sunt la fel de puternice, însă nu ai nevoie de proiectoare atunci când vrei să te relaxezi seara pe terasă.
5. Spray anti țânțari din comerț
Da, magazinele de bricolaj sunt pline de spray-uri anti țânțari. Acestea pot fi aplicate pe gazon sau pe casă, în funcție de instrucțiunile de utilizare și țin țânțarii la distanță. Singura problemă este că sunt chimicale, dar dacă nu ești genul care preferă doar produsele bio și eco, nu ar trebui să întâmpini nici un fel de problemă.
6. Spray anti țânțari homemade
Ai citit bine. Dacă îți place să știi sigur ce conțin soluțiile pe care le folosești în curtea și grădina ta, ba chiar și pe piele, îți poți face propria soluție anti țânțari.
Există o mulțime de rețete, însă una dintre cele mai simple este această rețetă pe bază de ulei de busuioc. Ai nevoie de:
- 1 cană de frunze proaspete de busuioc
- 10 picături de ulei esențial de busuioc
- jumătate de cană sau 120 ml de apă clocotită
- jumătate de cană sau 120 ml de vodka sau alcool rafinat
Pentru a prepara soluția pune frunzele într-un vas de sticlă și toarnă peste ele apa clocotită. Lasă-le 3 ore la infuzat. După ce trece timpul stoarce frunzele și strecoară lichidul rezultat. Amestecă-l apoi cu vodka sau alcoolul și uleiul esențial de busuioc. Toarnă soluția într-un recipient cu pulverizator și aplică-l pe piele.
7. Capcanele pentru țânțari
Da, există așa ceva și nu este vorba despre plante carnivore. Capcanele pentru țânțari sunt ușor de realizat în casă, din ingrediente pe care fiecare dintre noi le are la îndemână și se bucură de o eficiență foarte mare.
Un exemplu de capcană pentru țânțari este cea cu miere. De ce ai nevoie pentru a realiza această capcană? De doar 4 elemente:
- o sticlă goală de plastic
- zahăr
- miere
- apă
Cum confecționezi capcana?
Taie sticla de plastic la o distanță de o treime de dop. Egalează marginile dacă este nevoie. În partea de jos realizează un amestec compus dintr-un pahar de apă, 3 lingurițe de zahăr și o linguriță de miere. Omogenizează bine compoziția.
Scoate dopul și poziționează partea superioară a sticlei cu gura în interiorul părții inferioare (după cum vei vedea în clipul de mai jos). Aceasta nu trebuie să atingă lichidul din interior. Fixează cele două părți folosind bandă adezivă.
Capcana ta este gata!
Acestea sunt ideile noastre pentru a ne proteja de țânțari în sezonul rece. Tu cum te protejezi? Lasă-ne un comentariu și hai să facem schimb de rețete.