Să vorbim despre vintage în 2021

După cum vă povesteam în articolul cu trendurile anului 2021, vintage este super cool anul acesta. ”Dar ce înseamnă acest vintage și cum anume îl pot integra în decorul casei mele”, poate te întrebi? Ei bine, astăzi suntem pregătiți să îți oferim răspunsul la aceste întrebări și nu numai. Deci hai să vorbim despre vintage în 2021!
Ce înseamnă vintage?
Vintage se referă tot ceea ce este vechi, specialiștii au ales ca și perioadă de timp toate decadele de la 1920 la 1980. Acest termen a apărut în anii ’90, în muzică, apoi în modă, iar încet, dar sigur, și-a făcut simțită prezența și în designul interior. Fiind un stil bazat în principal pe nostalgie după o epocă pe care o considerăm superioară din punct de vedere stilistic sau după care simțim un anumit grad de nostalgie, stilul vintage este privat de reguli clare.
În 2021 vintage reprezintă combinația perfectă între piese clasice și moderne, între elemente ce ne trezesc amintiri și prețuirea atenției la detalii. Stilul vintage pune preț pe obiectele vechi, dar nu este niciodată învechit.
Câteva caracteristici
Pentru a defini stilul vintage am folosit termeni precum nostalgie și atenție la detalii. Aceștia sunt relevanți deoarece stilul vintage se bazează pe estetica unor perioade în care elementele de desing interior erau mult mai naturale, realizate manual, de multe ori în serie limitată sau chiar piese unicat.
Astfel, lemnul este foarte important în estetica vintage în 2021. Mobilierul și podelele, ramele oglinzilor sau a fotografiilor și tablourilor, toate trebuie să fie din lemn. Dacă sunt realizate manual, este cu atât mai bine, iar finisajele mai puțin atente sunt chiar recomandate.
Țesăturile naturale sunt, de asemenea, de mare preț în estetica vintage. Vorbim aici despre perdele, draperii, fețe de pernă, lenjerie de pat, chiar și covoare, toate realizate din materiale precum bumbac, dantelă, șifon și altele asemenea, totul romantic și delicat, în culori elegante.
Dacă tot am vorbit de culori, vintage în 2021 nu se dezice ce culorile ce au consacrat acest stil. Culorile neutre precum bej, gri, crem sau culoarea nisipului sunt la mare căutare. De asemenea, nuanțele pale de roz, albastru sau mov se potrivesc perfect în estetica vintage, dar și accentele mai înschise, inspirate de natură. Și dacă monocromul nu te reprezintă poți alege tapet cu print de inspirație romantică (flori, fluturi, animale copii etc) sau alte tipuri de print (îți recomandăm decupajele din ziare sau alte tipuri de print), păstrând însă notele de culoare specifice stilului vintage.
Elemente de decor definitorii
Uneori piesele ce par complet neînsemnate pot face cea mai mare diferență. Nu te teme să achiziționezi obiecte second hand atâta timp cât păstrează ideea de high class. Unele dintre ele sunt foarte ieftine și foarte ușor de recondiționat. Ce ar trebui să cauți? Cutii muzicale, ceasuri vechi de perete, lămpi de modă veche, candelabre, sfeșnice, vaze, cărți, chiar și bibelouri. Bineînțeles, de mare impact sunt și tablourile vechi cu rame atent lucrate.
Genul acesta de obiecte decorative s-ar putea să nu fie perfecte, însă acest lucru nu trebuie să te deranjeze. Patina timpului, în stilul vintage, este dovadă a autenticității și declanșează nostalgia.
Cam asta ar fi cu teoria. Acum hai să trecem la câteva exemple practice:






Acum, că ți-ai făcut o idee clară despre ceea ce înseamnă stilul vintage în 2021, spune-ne, este pentru tine sau nu? Iar dacă ai decis să incluzi astfel de elemente în decor, suntem curioși cu ce vei începe. Așteptăm comentariul tău.